DE OCICAT  

            

 

De Ocicat is een vrij nieuw ras. Het is in 1964 ontstaan toen uit een Siamees en een Abessijn een gevlekt kitten werd geboren. Vanwege de gelijkenis met een ocelot werd het kitten Ocicat genoemd. Later werd ook de American Shorthair toegevoegd. Dit ras bracht de zilveren kleur mee en de grootte en zwaarte van het ras. Tot 2015 mag de Abessijn nog worden ingekruist.


 


Ondanks zijn wilde uiterlijk is het ras ontstaan zonder inbreng van wilde katten. Het karakter is vriendelijk. Ze zijn actief, nieuwsgierig, en speels. Ze zijn intelligent, veel Ocicats apporteren. De Ocicat kan goed met kinderen overweg en zoekt graag contact met mensen.  Ook met honden en andere katten heeft de Ocicat vrijwel nooit problemen.


 


De Ocicat is een vrij grote kat met het karakteristieke spotted patroon. Hij is atletisch en gespierd. De vacht is glad, glanzend en voelt zacht aan.


De Ocicat kent 12 erkende kleuren: tawny (zwart), chocolate (bruin), cinnamon(kaneel), blauw, lilac (lavendel), fawn (zandkleur), met een lichtere grondkleur, en verder dezelfde kleuren echter met een zilveren ondergrond.


 


De poezen wegen gemiddeld 3,5 tot 5 kilo, terwijl de katers een gewicht kunnen hebben van 6 tot 8 kilo.